Pers

StartbaanRun; al 15 jaar een begrip in de regio!

Rotary Club Amersfoort en de Amersfoortse Atletiekvereniging Altis organiseren op zondag 3 november 2024 de 11e editie van StartbaanRun. De Startbaanrun is de jaarlijkse prestatieloop op Park Vliegbasis Soesterberg. Niet alleen het parcours, maar vooral ook het charitatieve karakter maakt deze loop uniek. Want de opbrengst gaat, net zoals vorige jaren, naar een aantal lokale goede doelen die zich inzetten voor kinderen en jongeren in achterstandssituaties in en rondom Amersfoort. In 2023 is maar liefst € 15.000 beschikbaar gesteld!

Er kunnen maximaal 1250 lopers deelnemen aan een wedstrijd over een gecertificeerd parcours op de 5 of 10 km. Ook voor de kinderen zijn 2 verschillende runs, 1000 meter voor 6 tot en met 9-jarigen, en 1500 meter voor kinderen van 10 tot en met 12 jaar. Nieuw dit jaar is een trailrun van 11,5 km en 175 hoogtemeters.

Deelnemers aan vorige edities hebben kunnen ervaren hoe uniek een loop is door het natuurgebied van het Utrechts Landschap en over de voormalige startbanen. De lopers starten bij de shelters, gaan vervolgens over een deel van de vliegbasis, daarna langs de kerosineheuvel om weer terug te komen op de startbanen voor de laatste kilometers naar de finish over de startbanen.

Een sportieve dag om nooit meer te vergeten, want je loopt het parcours langs geheimzinnige locaties op voormalige vliegbasis Soesterberg. Waar vroeger de straalvliegtuigen gestationeerd stonden haal je nu je neus op en ruik je waarschijnlijk nog het ingebrande rubber van de duizenden vliegmachines op de ruim 3 km lange RUNWAY. De 10km StartbaanRun bestaat uit totaal 7 km startbaan. Dus een echte StartbaanRun.

Ook de trailrun gaat over de vliegbasis en de startbaan, maar daarnaast ook door landgoed de Paltz en deels over paden die doorgaans gesloten zijn voor publiek.

De StartbaanRun begon 15 jaar geleden op een operationele veld van de Koninklijke Luchtmacht, maar de Luchtmacht heeft inmiddels plaats gemaakt voor het natuurgebied van Het Utrechts Landschap. De straaljagers zijn verdwenen, maar de geschiedenis is nog steeds zichtbaar en voelbaar.

Vanwege het succes van voorgaande jaren zetten wij wederom onder het motto “Jouw doel, jouw tempo” voor de deelnemers op de 10 km zogenaamde “hazen” in voor het realiseren van een persoonlijk doel.  Race director Inge Bommezijn van Atketiekvereniging Altis: “De Startbaanrun heeft een snel parcours. Zo is zowel bij de heren als de dames een parcoursrecord gevestigd in 2022. Wij bieden met de hazen de mogelijkheid om een PR te verbeteren. Genoeg reden dus om mee te doen aan deze bijzondere loop en je in te schrijven om je persoonlijke op de 10 km doel te behalen.”

De loop wordt uitsluitend met vrijwilligers georganiseerd en is gesponsord door verschillende bedrijven. Siefko Slob van Rotary Amersfoort: “In de eerste jaren hebben we grote bedragen kunnen ophalen die goed besteed werden in Afrika. Vanaf 2019 vestigen we onze aandacht op kinderen en jongeren dichtbij richten. Zij verdienen het dat we voor hun ons best doen om wederom een mooi bedrag op te halen. Vorig jaar hebben we maar liefst € 15.000 kunnen doneren. We hopen uiteraard dit jaar opnieuw zo’n mooi bedrag op te halen. Deelnemers kunnen bij inschrijving ook nog extra bijdragen aan het goede doel.”

Meer informatie en inschrijven op: www.startbaanrun.nl

Binnenkort kan hier ondersteunend materiaal gedownload worden.